BIAS 2019: ACEI OAMENI MINUNAȚI…

24 august, ora 04:30
Zbârnâie ceasul și, ca de obicei, îmi vine sî îl fac țăndări. De fapt, el cântă, dar, la ora aia… Orice devine zbârnâit… Ce te-a apucat, pocitanie, nu vezi ce negru e afară?! Mâța se îndinde și adoarme la loc. Încerc și eu: Zbârr, ding-ding, dong… Ding-ding! Te ucid, pricăjitule!
Dar, când să apuc bine telefonul și să-l fac țăndări… BIAS! Hait, că bine zici! Trezireaaaa! Și… Casc. Văleleu… Ce noapte eeee!… Și dau să ațipesc – nu-i bai, avem sistem uns bine, ne sunăm unii pe alții până ne trezim, că n-avem încotro!
Zbârrr… Trosc, bum, trrrr… Mă scurg din pat. Cu chiu, cu vai, redevin biped și… Nimeresc bucătăria. Măcar să facem să fie cafea! Că vine și trezirea…
Apa clocotește, încep să fac ochi – cine m-o fi pus?! Nu mi se dă bine vălul de vise de pe ochi, că… Zăresc. Cam în ceață, dar zăresc! Era mare, n-aveam cum să n-o zăresc! Cum, CE?! PATA! Aia lungă și întunecată, de pe perete! INUNDAȚIEEEE! NUUUU!
Nu se poate, nu azi, nu DE BIAS! M-am… trezit.
Mă ia jalea – mai văd io BIAS…
Păi, rugina ta de pată, nu puteai să fii mică, să mă fac că nu te văd?!
Avertizez că e posibil să anulez plecarea și încerc să mă mișc într-o direcție: e ora 05:00 dimineața! Mă agit puțin, trimit un mesaj, trezesc administratorul, normal că nu se rezolvă nimic (nu că aș fi așteptat altceva), las totul baltă, cer un sfat și… Pot da repede cafeaua pe gât.
Ce, să ratez eu BIAS doar pentru atât?!
La 07:27 parcăm aproape de poarta aeroportului Băneasa. Am ajuns! Putem trage repede și un pui de somn; poarta se deschidea la… opt.
Prima oprire: hangarul! Știu bine cum stă treaba, mai târziu nu mai ajung eu până aici, decât… smulsă, trasă, împinsă…

 

O vizită rapidă, dar fructuoasă. Prind (Acum, că mai târziu… Sigur nu mai am de unde!) o șapcă pe cinste (EXTRA!) și, așa cum mi-am promis, un nou volum al lui Alin C. Ionescu. Mulțumesc mult! Era cât pe ce să cedez tentației de a cumpăra vreo trei, dar am rezistat eroic și am realizat doar ce mi-am propus: unul pe BIAS! Bine, poate și ceva prin internet, că un an e, totuși, lung…

 

… Și muuulte materiale promoționale. Evantai, abțibilduri, afișul evenimentului, broșuri de prezentare… Ieșim din hangar cu brațele pline, atenți să nu risipim nimic – totul e prețios!
Se sună adunarea, ne organizăm – sau încercăm, ne împrăș… împărțim sarcinile, ne poziționăm în teritoriu – am vrea, dar, până la urmă, ne trezim mai uniți decât în primele minute într-o frumoasă grămadă veselă și… Nu așteptăm , pentru că nici n-am apucat să scot aparatul (am amânat, recunosc), că avioanele Școlii Superioare de Aviație Civilă și flota aeriană a Aeroclubului României survolau deja aeroportul.
Nici nu m-am grăbit, mi-am luat cele câteva minute de început ca simplu privitor – merita! Se anunța zi plină de zbor, fără pauză, pentru această ediție. Respir adânc… Normal că nu rezist și înhaț camera foto pe care tocmai ce am fost învățată cum să o montez fără a o chinui prea mult. (Mulțumesc!)
Să înceapă dansul! Dansul avioanelor și dansul nostru, pe acordurile lor.
BN-2 al INCAS care mă impresionează de fiecare dată prin simplul fapt că acest avion există. Respect, deci, BN-2!
MIG-21 LanceR!
De fiecare dată BIAS-ul a început fin, dar în forță. De această dată este rândul MIG-ului să ne trezească și ultimele simțuri ce încă mai dormitau. Gata! Trezirea! BIAS 2019 e în toi! La verticală: Forțele Aeriene Române! (Să auzi aceste cuvinte la BIAS… Tunet!) Domnul comandor Gheorghe Stancu și MIG-21 LanceR!
Reveniți după o participare de succes (normal!) la RIAT (Royal International Air Tatoo, Fairford, Anglia), avion și pilot ne încântă, în sfârșit, din nou, acasă.
Aterizarea și… Aproape întorceam spatele, avionul ajungând într-o zonă în care abia îl mai zăream, când… Îmi dau seama și mă răsucesc brusc pe călcâie: NU! Nu tocmai ACUM!
Ani la rând, de când MIG-ul decolează și aterizează pe pista de la Băneasa (probabil primul dar imens luat personal), eu nu văzusem încă acea parte caracteristică a aterizării: parașuta! Iar motivul e chiar unul rușinos – uitam! Sigur că îmi aminteam, dar… Mult după, când… Mai aveam de așteptat un an… Acum, însă, am stat cu privirea lipită, abia respirând… Și mi-am apropriat un mare cadou!
Parașutiștii militari oferă un spectacol complet.
Campionatul Mondial și Cupa Europeană de Parașutism, lucru relativ pe cupolă, încheiate cu doar câteva zile înainte la Strejnic, la care echipa României a obținut locul trei european, au dat parcă un nou avânt parașutiștilor Aeroclubului României – toți ochii sunt…

Mai departe >>>

Un răspuns la „BIAS 2019: ACEI OAMENI MINUNAȚI…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s